Spiritueel Licht Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Spiritueel Licht Forum

Jezelf kunnen zijn en uitwisselen over spiritualiteit, ascensie, kristallen, persoonlijke ontwikkeling. In Licht en Liefde
 
HomeHome  SearchSearch  RegisterRegister  Log in  

 

 Schotse Cultuur nekslag: Battle of Culloden

Go down 
AuthorMessage
Kristalletje
Admin
Admin
Kristalletje

Posts : 2357
Join date : 2016-08-28
Age : 54
Location : Zeeuwse Kust

Schotse Cultuur nekslag: Battle of Culloden Empty
PostSubject: Schotse Cultuur nekslag: Battle of Culloden   Schotse Cultuur nekslag: Battle of Culloden EmptyWed Aug 31, 2016 11:35 am

Die kom je uiteraard ook tegen in de boeken van Outlander, maar ik had daar al vaker over gehoord. Bonnie Prince Charles enz. en de Schotten die op Culloden finaal afgeslacht werden.
Ergens gaat iets in mij altijd steigeren als ik "Bonnie Prince Charles" hoor. Geen idee waarom. Misschien ben ik daar ook wel geweest in die tijd. Maar wat ik nog altijd niet snap, is hoe dat is gegaan. In het hele gebeuren van die revolutie, in een attempt om de Stuarts weer op de Schotse troon te krijgen, hebben de Schotten ongelofelijk overwinningen behaald. Met 2000 slecht bewapende, uitgehongerde Schotten zo'n 8000 Engelsen verslaan, is nogal wat.
Maar wat ze nou bewogen heeft om die veldslag bij Culloden aan te gaan? De grote teloorgang van de Schotten en hun cultuur enz. Velen daarna uitgemoord, ongeacht of ze er nou wel of niet mee van doen hadden gehad om Bonnie Prince Charles te steunen. Enorme hongersnood en vele doden daardoor ook, en van de honger veel Highlanders die uit nood hun hele hebben en houden, landgoed en alles wat hun dear was, hebben achtergelaten, om in steden werk en voedsel te vinden. En velen zijn toen vertrokken naar o.a. Amerika.
Ik zat van de week eens te lezen op Wiki over die veldslag. Het is werkelijk weird. Het grote veld, een moor, had op bepaalde plekken ondoorgankelijke, drassige plekken. Erg handig als je twee legers tegenover elkaar opstelt en dan tegen elkaar gaat vechten, met die niet doorgaanbare stukken er in. Als je dat nou wéét, maar wat ik begreep, wisten ze dat niet. En dan denk ik "Je verkent toch eerst een battle field?" Van wat ik begrijp, was er in principe tijd voor geweest. Alleen was het Schotse leger tegen die tijd een onsamenhangend gebeuren geworden, half uitgehongerd, zwaar oververmoeid enz.
En voor die veldslag bij Culloden waren ze op weg om een verrassingsaanval op de Engelsen te doen, die bij Nairn hun kampement opgeslagen had. Helaas deden ze daar langer over dan verwacht en zou de verrassingsaanval mogelijk niet meer lukken, omdat het al licht werd. Daarom besluit één Schots regiment het hele gebeuren af te blazen en gaat dus terug richting Culloden. Het nieuws aan de andere regimenten hierover kwam niet aan. Handig ...
De Scots waren altijd geweldig in tactiek, waarbij ze doorgaans gebruik maakten van een helling of heuvel. En dan gaan ze op een vlak, open moorland een battle aan, terwijl ze qua aantal, wapens & artillerie en cavallerie finaal outnumbered waren?
Met een 16, 17 jarige Bonnie Prince Charles als aanvoerder :/ Oké, 16 was in die tijd iets meer 'man' dan nu, mensen werden niet zo oud toen, maar zelfs toen was je nog niet veel meer dan een kind en zeker niet ervaren of bekwaam om een leger aan te voeren?

En wat in het boek Outlander ook zo helder wordt verteld, over wat hij heeft aangericht, de schade, de ondergang van Schotland. Hij is zelf met heel veel pijn en moeite kunnen vluchten naar Frankrijk. De wraak van de Engelsen werd gebotvierd op de Schotten, waarvan velen gewoon straatarme mensen die er geen ruk mee van doen hadden.
Toch vreemd allemaal. En ook weer van doen met geloof, de Jacobieten (Katholieke Stuarts) in Schotland, gesteund door Katholiek Frankrijk en zo, tegen de refo Engelsen. Die als ik me goed herinner, ook gesteund werden door refo Nederland.
In the grand scheme of things, zal het wel nodig zijn geweest, maar blijf het nog altijd gek vinden. Net zoals ik het gek vind als je op Google maps bijv. "Edinburgh" opzoekt en er dan "United Kingdom" of "Great Britain" achter staat.

In het 2e deel van Outlander vind een bezoek plaats aan Culloden in de 20e eeuw. En dat wordt behoorlijk uitgebreid beschreven. Dan voel je in de omschrijving de pijn. Of misschien is dat iets van mij dat ik dat voel, geen idee. Ik weet niet of ik zelf dat slachtveld zou kunnen betreden zonder in tranen uit te barsten. Op één of andere manier ligt dat erg gevoelig.
Ik ben gek op Engeland, Engels en Engelsen. Maar als ik hierover lees, of films als Braveheart zie en zo, dan haat ik ze uit de grond van mijn hart :/
Back to top Go down
http://vreugdevolvrouw.wordpress.com
Kristalletje
Admin
Admin
Kristalletje

Posts : 2357
Join date : 2016-08-28
Age : 54
Location : Zeeuwse Kust

Schotse Cultuur nekslag: Battle of Culloden Empty
PostSubject: Re: Schotse Cultuur nekslag: Battle of Culloden   Schotse Cultuur nekslag: Battle of Culloden EmptyWed Aug 31, 2016 11:36 am

AuroraDawn80 wrote:
De gevoelens die jij omschrijft, herken ik niet direct. Ik heb de boeken van Diana Gabaldon gelezen voordat de tv-serie uitkwam, en ik moet zeggen dat het op beeld nog heftiger overkomt. Het is inderdaad wel heel vreemd en apart hoe dit gegaan is. Maar ik denk dat Diana Gabaldon hetzelfde gedacht heeft... Door de boeken te lezen, ben ik meer informatie gaan zoeken over de genoemde plaatsen en plekken, die in het boek beschreven staan. En vreemd genoeg werd ik alleen maar bevestigd in het gevoel dat ik altijd al over Schotland heb gehad.

Al toen ik jong was (10 jaar ofzo) wilde ik heel graag naar Schotland toe. Dat was mijn droomvakantie. Vraag me niet hoeveel 10-jarigen naar Schotland willen gaan, want ik vermoed dat dit er niet heel veel zijn. Met mijn ouders gingen we nooit zo ver, dus in mijn jeugd ben ik er nooit geweest. En nu ben ik er nog steeds niet geweest. Het is alsof ik niet durf, alsof ik daar heel veel ga voelen ofzo. Ik denk dat altijd maar: als de tijd er voor rijp is, dan komt het wel.
Back to top Go down
http://vreugdevolvrouw.wordpress.com
 
Schotse Cultuur nekslag: Battle of Culloden
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Spiritueel Licht Forum :: Spiritueel Forum :: Volkeren & Cultuur-
Jump to: