Spiritueel Licht Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Spiritueel Licht Forum

Jezelf kunnen zijn en uitwisselen over spiritualiteit, ascensie, kristallen, persoonlijke ontwikkeling. In Licht en Liefde
 
HomeHome  SearchSearch  RegisterRegister  Log in  

 

 Friese Baduhenna tegen de Romeinen

Go down 
AuthorMessage
Kristalletje
Admin
Admin
Kristalletje

Posts : 2357
Join date : 2016-08-28
Age : 54
Location : Zeeuwse Kust

Friese Baduhenna tegen de Romeinen Empty
PostSubject: Friese Baduhenna tegen de Romeinen   Friese Baduhenna tegen de Romeinen EmptyWed Aug 31, 2016 11:41 am

baduhenna is de naam van een godin die in Friesland werd vereerd. Tacitus vertelt dat aan haar een heilig bos was gewijd. In de buurt van dit bos werden in 28 n.Chr. tijdens een opstand van de Friezen negenhonderd Romeinse soldaten in de pan gehakt (Annales iv, 73)

De godin Baduhenna wordt verder nergens vermeld. Aangezien het eerste deel van de naam, ‘badu’, germ. *badwa, iets als ‘strijd’ betekent, gaat het waarschijnlijk om een oorlogsgodin. Het tweede element, ‘henna’ vormt vaak het tweede lid van Matronennamen, doorgaans in de meervoudige vorm ‘henae’; de betekenis ervan is onzeker (»Matronen).

Over de Germaanse verering van goden in heilige wouden of in heiligdommen in wouden berichten de klassieke schrijvers al, met name Tacitus. In zijn Germania (39, 40, 43) worden o.a. het heilige woud van de Semnonen, dat van de Alci en van de godin Nerthus genoemd. In Scandinavië getuigen vele plaatsnamen eindigend op ‘lund’ (bos), met in het eerste lid de naam van een godheid, van de verering van goden in bossen.

Van Wikipedia:
Baduhenna was een naam die verbonden werd met een woud dat in de eerste eeuw na Chr. in het gebied van het huidige West Friesland, IJsselmeer of Friesland lag. In 28 na Chr. werd het Romeinse fort Castellum Flevum door de Friezen verwoest in het kader van de opstand van de Friezen tegen Olennius, landvoogd van de Romeinen. In het woud van Baduhenna ("apud lucum quem Baduhennae vocant") werden de Romeinen die versterkingen hadden gekregen uit het fort van Noviomagus (Nijmegen) vervolgens vernietigend verslagen (Zie Slag van Baduhenna).

Volgens de Annales van Tacitus was dit 'heilige woud van Baduhenna'. Baduhenna wordt algemeen als Friese oorlogsgodin beschouwd en haar naam zou dan zoiets als 'de gedrevene in (of door) de strijd' betekenen (samenhangend met Germaans *badwa, 'strijd').

Toen de tekst van Tacitus in de 16e eeuw werd herontdekt, ging men op zoek naar de locatie van het woud. Bij afwezigheid van archeologische vondsten zocht men het vooral in naamsovereenkomst en dan wel in het huidige Friesland. Zo situeerde men het in Oldeholtpade (oud bos van Badu), Beetgum (Baduheim) of Baarderadeel. In de tachtiger jaren van de twintigste eeuw werd in de buurt van Velsen een Romeins fort opgegraven dat blijkens muntvondsten en koolstofdatering in het jaar 28 verwoest was. Algemeen wordt aangenomen dat dit het Castellum Flevum was en dat het woud van Baduhenna er niet ver vandaan moet hebben gelegen, in Velserbroek, Bakkum, Heiloo of Castricum.
(Grappig, want Heiloo betekent ook "Heilig bos".)

Ik vind de Friezen, Kelten enz. altijd interessant, hun strijd tegen de Romeinen. Hier een leuk stukje, beetje uit het niets, maar wel interessant, hoe de Friezen de Romeinen de pan in hakten.

De Slag van Baduhenna
In 28 waren de Friezen in opstand gekomen nadat Olennius, de nieuwe landvoogd, de belastingen drastisch had verhoogd en hardvochtig was opgetreden tegen onlusten als gevolg hiervan.

De Friezen brachten een legermacht op de been en vielen de Romeinen aan bij het castellum Flevum, dat door sommige historici in de buurt van Velsen wordt gelocaliseerd. Na hevige gevechten konden de verdedigers met moeite de Friezen van zich afslaan. Lucius Apronius, de bevelhebber van het Romeinse grensleger aan de Beneden-Rijn zond met boten haastig versterkingen naar het noorden teneinde de opstand neer te slaan. Toen dit leger aankwam in het gebied van de Friezen trokken deze zich terug in het woud van Baduhenna. Het is onduidelijk waar dit bos gelegen was.

De Friezen waren ten opzichte van de Romeinen in het voordeel, ze kenden het woud en waren licht bewapend. De slag in het woud liep uit op een klinkende overwinning van de Friezen. Volgens Tacitus vonden negenhonderd soldaten de dood en doodden vierhonderd elkaar, omdat ze verraad vreesden. De overlevenden vluchtten terug naar het zuiden.

Keizer Tiberius zond geen strafexpeditie naar de Friezen, waardoor de Friezen hun vrijheid terug hadden gewonnen. In 47 vestigde Corbulo opnieuw het Romeins gezag.
Back to top Go down
http://vreugdevolvrouw.wordpress.com
 
Friese Baduhenna tegen de Romeinen
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Spiritueel Licht Forum :: Spiritueel Forum :: Volkeren & Cultuur-
Jump to: